Python Notları — 2 (Değişkenler ve Fonksiyonlara Giriş)

Umutcan Karakaş
3 min readSep 5, 2022

--

Merhabalar,

Bir önceki yazımızda python ile temel veri tiplerine giriş yapmıştık. Bu yazımızda ise değişkenleri, listeleri ve fonksiyonları inceleyeceğiz.

Değişkenler (Variables)

Değişkenler, temel olarak veri depolamak için kullanılır. Kullanımı ise oldukça basittir:

Değişken yaratırken veri tipi belirtmeniz gerek yoktur. Buna karşın değişkeni isimlendirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  • Değişken isimleri ya bir harf ile ya da “_” karakteri ile başlamalıdır.
  • Değişken isimleri bir sayı ile başlayamaz.
  • Değişken isimlerinde harfler, sayılar ve “_” karakteri dışında bir karakter kullanılamaz.
  • Değişken isimlerinde büyük yerine küçük harflerin kullanımı (ya da tam tersi) farklı bir değişken yaratmaya sebep olur.

Değişkenler sadece tam sayı değerler tutmak için kullanılmaz, her türlü veriyi saklamak için kullanılabilir.

İleride çok daha karmaşık yapıdaki veri tiplerini de değişkenlerle saklayabildiğimizi göreceğiz.

Fonksiyonlar (Giriş)

Fonksiyonlar sadece çağırıldığında çalışan, belli bir amaç için yazılmış kod bloklarına denir. Örneğin print() fonksiyonu ekrana bir çıktı vermek için kullanılan bir fonksiyondur.

Kendi fonksiyonlarımızı yaratmak için kullanmamız gereken anahtar kelime def kelimesidir. Sonrasında fonksiyonumuza vermek istediğimiz ismi yazar, parantez açıp kaparız. Bu parantezlerin arasına ise fonksiyona vereceğimiz parametreler için birer değişken koyarız. Fonksiyonun içinde yapılacak işlemleri bu parametrelere göre tanımlarız.

Sonucumuzu ekrana yazdırmak güzel fakat bu sonucu daha sonra kullanmak da isteyebiliriz. O zaman return anahtar kelimesini kullanmalıyız.

26 hücrede girilen parametrelerin toplamını dönen bir fonksiyon yazdık. 27. hücrede x parametresi için 12, y parametresi için 13 değerini vererek add fonksiyonumuzu çağırdık ve sonucu result değişkenine eşitledik. Son olarak da bu değişkeni daha sonraki hesaplarımızda kullanabileceğimizi göstermek için 25 ile toplayıp sonucu ekrana yazdırdık.

Tabii kullanıma hazır olan, işimizi çok kolaylaştıracak bol bol fonksiyon var. Bunlardan daha fazlasını kodumuza nasıl ekleyip kullanabileceğimizi de daha sonra öğreneceğiz. Şimdi hazır kullanabileceğimiz fonksiyonlardan birkaçına göz atalım.

  • len() fonksiyonu girilen karakter dizisinde kaç karakter olduğunu hesaplar.
  • type() fonksiyonu girilen parametrenin hangi veri tipinde olduğunu döner.
Burada girilen parametre string tipinde olduğundan str çıktısı verilmiştir.
  • int(), str(), float() fonksiyonları ise girilen parametredeki veriyi fonksiyonun ismindeki veri tipine çevirir ve döner.

Bu yazımda değişkenlerin ve fonksiyonların ne olduğunu, nasıl kullanıldığını çok fazla detaya girmeden anlatmaya çalıştım. Sonraki yazımızda ise listeleri öğreneceğiz. Görüşmek üzere :)

--

--

Umutcan Karakaş

İstanbul’da yaşayan bir yazılım geliştiriciyim. Üzerinde çalıştığım konularda ilginizi çekebilecek Türkçe kaynak oluşturmak için yazıyorum.